miércoles, 6 de febrero de 2013

Videoconsolas. Historia y exposición online


En esta ocasión, y aprovechando la buena difusión que tienen Las Piedras de la Ágora, me gustaría hablaros de una de mis “otras” aficiones… me gustaría presentaros mi colección de videoconsolas antiguas, computadoras y aparatos lúdico-electrónicos que dispongo.

Como vais a poder ver, no se trata de una compilación cuantitativamente extensa, pero sí que es una recopilación de máquinas de remarcable calidad y con una buena representatividad dentro del marco histórico de los videojuegos.


Sega Mega Drive (1988)

En setiembre de 2010, inauguré una página web llamada Videoconsolas. El motivo de su creación fue para poder presentar, de forma online, toda esta colección de “viejas glorias”. Desde esa fecha, en mis ratos libres, la he ido trabajando y completando. A día de hoy, considerando mi colección cerrada (excepto algunas contadas novedades) y con la web terminada, estoy ya en condiciones para hacer su puesta de largo:

Portada de mi web Videoconsolas

En videoconsolas.jimdo.com, observareis que mi colección está presentada siguiendo una rigurosa clasificación sistematizada: con fichas e imágenes estandarizadas para todos los aparatos expuestos. Pero al mismo tiempo, para cada uno de ellos, lo destaco dando mi opinión y experiencia personal. En esta web he volcado todos mis conocimientos técnicos para poder construir un sitio atractivo, instructivo y de sencilla navegación.


Sinclair ZX Spectrum+ (1984)

Si entráis en el primer apartado, denominado: sobre esta colección, podreis saber como moveros por la web y conocer todos los porqués de mi colección.

Si queréis ver todos los contenidos de forma esquemática (a modo de índice) acceded al mapa del sitio.


Sony PlayStation, PSOne (2000)

Recientemente, he creado un blog llamado: Expoconsolas, donde se publicarán (de forma mensual) las novedades y actualizaciones de mi web.

Hecha esta introducción, para exponeros de forma ordenada mi recopilación de “aparatejos”, tomaremos como referencia la distribución de la web Videoconsolas. Como podréis ver, mi  colección la he dividido es en tres grandes grupos: videoconsolas de sobremesa, videoconsolas portátiles y juguetes electrónicos. Estos tres grandes apartados, a su vez, están jerarquizados en otras subcategorías, como iremos viendo para cada caso.

Bien, en primer lugar, encontramos la sección: videoconsolas de sobremesa:

Una videoconsola es un sistema electrónico de entretenimiento para el hogar que ha sido diseñado para ejecutar juegos electrónicos o videojuegos. Las de sobremesa son un tipo de videoconsolas que se deben que apoyar sobre una superficie plana (como, por ejemplo, una mesa).

Para poder jugar, requieren ser conectadas a un televisor para su visualización y enchufarse a la red eléctrica. Los jugadores tienen que manipular unos mandos externos para manejar el videojuego.


Microsoft Xbox (2002)

En la industria de los videojuegos, las consolas han sido clasificadas por generaciones. Esta clasificación la determina su año de lanzamiento y la tecnología existente en ese momento. A día de hoy estamos en la octava.

Para acceder a las diferentes generaciones de videoconsolas de sobremesa y poder conocer que máquinas dispongo en mi colección, clicad sobre los siguientes enlaces:


A continuación, en mi Web Videoconsolas, encontramos el apartado dedicado a las videoconsolas portátiles:

Una videoconsola portátil es un dispositivo electrónico ligero que permite jugar con videojuegos. A diferencia de las videoconsolas de sobremesa, en las portátiles: los controles, la pantalla, los altavoces y la alimentación (pilas, baterías...) están todos integrados en la misma unidad. Son de pequeño tamaño, para poder llevarlas fácilmente a cualquier lugar.


Nintendo Game Boy (1989)

Las consolas portátiles, también han sido clasificadas en generaciones, siguiendo criterios clasificatorios respecto el periodo de lanzamiento y la tecnología utilizada. A día de hoy también estamos en la octava.

Para acceder a las diferentes generaciones de videoconsolas portátiles y poder conocer que máquinas dispongo en mi colección, clicad sobre los siguientes enlaces:


Por último, en mi colección, dispongo de un surtido grupo de aparatos (maquinitas electrónicas, otras consolas, etc.) que no se pueden catalogar siguiendo los criterios generacionales utilizados en los dos apartados anteriores. Este importante "cajón de sastre", lo he denominado: juguetes electrónicos.

Así pues, un "juguete electrónico", se podría definir como aparato lúdico preprogramado que necesita electricidad (ya sea red eléctrica, pilas, baterías, etc.) para poder funcionar.


MB Simon (1978)

Para mi colección he clasificado y definido 5 grupos de juguetes Electrónicos:


Harbro R2-D2 Interactive Astromech Droid (2002)

Para ir terminando, la web Videoconsolas, dispone de un apartado llamado: ¿Jugamos unas partidas?

En esta atractiva sección, podremos acceder a diferentes videojuegos y jugar de forma segura, gratuita y directamente desde el propio web.

En "¿Jugamos unas partidas?, disponéis de tres apartados diferentes: Recreativas clásicas, Juegos de acción y Juegos de concentración... Clicad sobre los siguientes enlaces, escoged el juego que queráis y… ¡disfrutad!


Bien, sólo me queda agradeceros vuestra atención. Y quedar a vuestra disposición para cualquier sugerencia o consulta que me queráis hacer. Para ello, no dudéis en contactar con nosotros.

Espero que os haya gustado este post, espero que os haya gustado mi colección…


28 comentarios:

  1. Humbert, m'agradat molt aquest article, m'ha fet recordar quan era petita i jugava en la Sega Megadrive amb la meva cosina....
    Qui no ha jugat mai amb una videoconsola d'aquestes que has nombrat?
    Ara, gràcies a tu, tinc més idea d'aquest món, i tinc bones experiències i hem passat moltes bones estones jugant tu i jo, amb la Wii, o inclús amb les Nintendo Ds que juguem gairebé cada dia ;-)
    Moltes felicitats de nou!! I ara a l'espera del pròxim article!!
    Felicitats!!!!!

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Marga,
      Moltes gràcies, com cada mes, per ser tan fidel als escrits d'aquest blog i per deixar la teva empremta a mode de comentari.
      Sí, recordo la cara que vas posar quan varem desempaquetar la Mega Drive...
      M'encanta les partides de cartes que fem amb les DS (mitjançant la comunicació inalàmbrica) a les sobretaules, tot fent un café. Es una altra forma de jugar...
      Gràcies de nou i besets!!

      Eliminar
  2. Amic, Humbert,
    tots aquets aparells son per mi desconeguts, excepte els més recents, no he estat un usuari d'aquets jocs i desconec molt de tot aquest mòn de "las consolas", per aixó considero molt intersant la informació que ens dones i tant ben documentada.
    Et felicito un cop més i que seguiu gaudint molt amb la Marga en els vostres temps d'oci.
    Una abraçada

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Jordi,
      Ens varem conèixer a partir d'un joc de taula, com és el futbol amb botons, que res té a veure amb els videojocs... bé, res tampoc, en tots dos casos: gaudeixes, competeixes i interactues amb altres persones (tot i que el material utilitzat es molt diferent).
      En qualsevol cas, et voldria agrair les teves paraules... sempre presents en tots els escrits d'aquest blog, et voldria agrair que sempre estiguis present.
      Una forta abraçada!

      Eliminar
  3. Oh! Humby, com m'ha agradat la web que has fet sobre consoles! M'he tirat més d'una hora llegint informació i les diferents seccions.
    És súper explicativa i molt interessant, i fa sortir aquella mel.lancolia d'aquells temps que dona tant bon rotllo! :)

    Per cert, m'he marcat algunes partidetes (sobretot al Robocop) a la web aquella del Spectrum online. És una passada!

    Genial!

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Felix,
      No saps la il·lusió que m'ha fet el teu comentari!!
      Fa molts anys que som amics (més de 25!), recordo amb tant afecte aquelles partides que feien amb el Spectrum i com somiàvem amb tenir una consola de 16 bits (records que, no sé si has vist, he deixat escrits a les pàgines del Web)... Recordo quan planejàvem fer un programa a TV3 que voliem anomenar "8 i 16"... els 2 vestits amb camisetes: jo amb el número 8 (i especialitzat amb consoles de 8 bits) i tu amb el 16 (especialitzat amb videjocs de 4ª generació)...
      Eren tan sols somnis adolescents... somnis d'un geòleg i d'un reconegut escultor. ;-)
      Una forta abraçada del teu amic.

      Eliminar
    2. Si! Se'm va posar la pell de gallina quan vaig llegir el meu nom en el teu record de tardes de Spectrum! I tant, quines tardes!

      Ostres si! El programa 8 i 16! :) Te'n recordes que per aquell temps el meu tiet avi era conseller de justícia i vem parlar amb la meva àvia per veure si el meu tiet avi ens podia recomanar algú de TV3 per tal depresentar el projecte del programa! :)

      He pujat aquí una foto de la meva taula de "retro-gaming", en plena partideta a l'Ivanhoe de l'Amiga.

      http://www.avatars-of-war.com/felix_retrodesk.jpg

      Eliminar
    3. Hola Fèlix,
      Que guapo el muntatge que tens de l'Amiga!!! El que més m'agrada es el joystick arcade professional. A veure si un dia el muntem i fem unes partidetes de "retro-gaming". Aquí queda l'enllaç de la foto per qui vulgui veure els excel·lents gràfics de l'Amiga.
      He d'agrair-te, públicament, que vas ser tu el que em va ensenyar a utilitzar emuladors i roms fa més de 7 anys... Si et fixes es un punt de la fitxa de cada consola.
      La Web Videoconsolas té molt a veure amb tot el que hem viscut tu i jo plegats: de la 1ª a la 4ª generació.
      Sí que recordo que voliem anar a parlar amb la teva àvia (ben formalets) per si el teu tiet podia fer alguna cosa a TV3... Hagués sigut un puntàs!!!
      Bé Fèlix, ens veiem aquest divendres.
      Una abraçada!

      Eliminar
  4. Hola Humbert!

    Una altra vegada més, moltes felicitats! Quan ens vas ensenyar la teva exposició de consoles, tant la que tens físicament a casa com la que tens al web, ja et vam felicitar, realment tens un museu. I pel que fa al web, ja et vaig comentar que crec que hauries de mirar alguna manera de dedicar-t'hi més professionalment, és un web brutal, on transmets molt bé els teus coneixements. Es nota que ets un apassionat i que gaudeixes amb aquest tema! Endavant, Humbert!

    Una forta abraçada per a tu i Marga! Ens veiem aviat!

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Àngel,
      Moltes gràcies a tu per regalar-me el teu temps, llegir-te l'escrit i deixar-hi un comentari... m'ha fet molta il·lusió!
      Sí, tu has sigut una de les "víctimes" que ha hagut de aguantar el rollo de la meva col·lecció en directe! ;-) Estic content que t'agrades tornar a veure la Game Boy Color que vas tenir de petit...
      Gràcies per les teves paraules cap als meus coneixements, quan una cosa la fas en gust es tot més fàcil.
      Moltes gràcies per la teva amistat.
      Una forta abraçada i fins aviat!!

      Eliminar
  5. Robert Guinovar Marqués12 de febrero de 2013, 11:01

    Hola Humbert!
    Ostres,fas una exposició de video consoles???Jo la vull veure!
    Com ha evolucionat el mon dels video jocs desde aquell trasto que li vas dedicar un escrit al teu blog:la maganvoz odissey es diu, si no m'erro...
    Una canya!!! Jo amb lo mes primitu que havia jugat era amb l'Spectrum, pero no mes enerere.
    En fi,que passis bon dia!!

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Robert,
      Les teves paraules sempre son un motiu d'alegria.
      La expo no és presencial, es online. Es poden veure (i sempre que vulguis) tots els meus aparells de la colecció a les pàgines de la Web videoconsolas.jimdo.com. Per cada un hi han fotos i videos fets per mi, així com fitxes tècniques i una mica de la meva opinió.
      Apa, com et passes... JOJOJO, dir-li "trasto" a la quarantina Magnavox Odissey... es vella, però també es la més bella.
      Aviam si ens veiem aviat i fem una partideta amb alguna consola...
      Gràcies per llegir i per comentar!
      Una abraçada del teu amic!

      Eliminar
  6. Hola Humbert!

    Enhorabona per aquest nou article!
    Àngel i jo vam tenir l’oportunitat de veure la teva col•lecció en persona i realment tens veritables joies!
    D’altra banda, la pàgina web és una demostració viva de la teva afició per la història del videojoc i és tot un pou de saviesa i curiositats.
    Moltes gràcies per aquest viatge a la infància que m’has fet viure tot recordant estones de joc al Mario amb la Game Boy…i que ara puc reviure sempre que vulgui amb el mòbil, també gràcies a tu.
    Una abraçada ben forta i ens veiem aviat!

    Salo

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Salo,
      Gracies per llegir-te el post i deixar un comentari.
      Vaig estar molt content de mostrar-vos les consoles a tu i a l'Àngel.
      Gracies pels elogis envers el Web i la col·lecció, venint d'una llicenciada en biblioteconomia i documentació encara tenen més valor. ;-)
      M'alegro haver-te recuperat la "teva" Game Boy i els jocs...
      Una abraçada ben forta també per a tu!

      Eliminar
  7. Hola Humbert!!

    En primer lloc felicitar-te per la teva col • lecció i per veure com cada mes tens mes seguidors al teu blog.

    El tema d'aquest article és una mica nou per a mi ja que mai he estat aficionada a les vídeo consoles, ara i des de fa un any si que estic usant una Nintendo DS que li van regalar a la meva filla, però es nota la teva gran experiència en el tema i sobretot l'atenció posada en totes i cadascuna de les vídeo consoles per conservar-les durant tants d’anys.

    Hola Humbert soc Dioni, gran col • lecció de vídeo consoles, quans records en veure el Espectrum, va ser el primer ordinador personal quevaig utilitzar, recordo que tenia una petita impressora amb alimentació de paper en forma de rotllo, com les màquines registradores.

    Animar-te perquè segueixis així d'actiu al blog

    Salutacions

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Maite,
      En primer lloc moltes gràcies per llegir-te i comentar l'article, com cada mes.
      Tu, a l'igual que Marga, us heu aficionat una mica als videojocs a partir de una DS... i és que, Nintendo, va treure aquesta consola portàtil pensant també amb una franja de públic, generalment, poc abesat a l'us de videojocs, com podeu ser les noies.
      M'ha agradat molt saber el teu testimoni.
      Una abraçada!

      Dioni,
      A tu també et vull donar les gràcies... primer, per haver-te fet seguidor del blog i, segon, per haver donat la teva opinió personal d'aquest tema.
      Es nota que som d'una altra generació... podem estar orgullosos d'haver pogut interactuar amb màquines senzilles però que et feien treballar el cap com va ser el nostre "entranyable" Spectrum. Oh!, sí... la impressora del Spectrum... no la vaig arribar a tenir, tot i que vaig comprar-me el lector de "microdrives", molt més ràpids que les cintes de cassette convencionals (a l'igual que la impressora, també era una raresa del nostre "Speccy").
      Bé, Dioni, moltes gràcies un altre cop per la teva interessant aportació.
      Salutacions.

      Eliminar
  8. Molt bon article.
    Les vegades que he anat a casa teva i he vist les teves consoles més antigues m'ha semblat que són gairebé com petites joies.
    Segueix així!

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Joan,
      Ja feia dies que no comptava amb les teves paraules en aquest blog i, com sempre, m'han fet molta il·lusió.
      Sí, tu ets de les persones que ha pogut experimentar "en directe" de la col·lecció de consoles. Gràcies per les teves paraules!
      Tu també tens alguna "petita joia", com la Game Boy original, la Game Boy Advance, el Donkey Kong Mini Classic o la HyperBoy, que et vaig regalar quan eres un nen i has sabut conservar-les com es mereixen.
      Una abraçada del teu padrí!

      Eliminar
  9. Hola Humbert. Abans que res felicitar-te per tota la informació que dones sobre les "videoconsoles". Per a mi era un món completament desconegut. Tanmateix veig que ets un expert amb el tema. Parles de les videoconsoles de sobre taula i cites vuit generacions. Quan parles de les portàtils, vuit generacions més i després tot el que fa referència als jocs electrònics, que també en parles de manera molt exahustiva.
    Humbert, m'ha agradat molt tota la informació que dones i a partir d'aquí, entenc una mica més tot aquest món tant actual, però per a mi molt nou. No mai he tingut una videoconsola a les mans. Felicitats i a esperar el proper article.
    Una abraçada.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Apreciada Maria Joana,
      Sempre és un motiu de joia comptar amb la seva opinió pels escrits d'aquest blog, però quan el tema es totalment indiferent per vostè encara tenen més valor les seves paraules.
      Si més no, espero que l'hagi trobat interessant. Sempre s'aprèn alguna cosa...
      Moltes gràcies de nou i fins la propera si Déu vol.
      Una abraçada!

      Eliminar
  10. Humberto Sanz García25 de febrero de 2013, 20:34

    Estimat Humbert, aquest cop m'he donat una mica més de pressa (no massa) en fer un comentari al teu blog. En primer lloc et vull felicitar pels teus coneixements exhaustius sobre el tema de les videoconsoles, que es poden qualificar de enciclopèdics. Jo d'aquest tema no n'entenc quasi gens, encara que tenin-te a tu tan a prop, alguna cosa huaria de saber; be, no és un dels meus camps d'interès. El que si que vull resaltar és el teu mètode de treball que et fa aprofundir totalment en els temes que tractes i la teva capacitat per sintetitzar i sistematizar la informació: això, per a mi, és el més important ja que ens mostra una mica la teva personalitat i forma de treballar. No m'estenc més en les meves reflexions, encara que recordo quan vam comprar el primer "traste" que tu eres un nen molt petit.
    Segueix endavant, encara que siguin temes que a tu t'interessen molt i n'entens i a mi no tant,
    Rep una forta abraçada

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Estimat pare, :)
      Moltes gràcies, com sempre, per llegir-te els meus escrits i deixar-hi la teva opinió.
      Recordo quan vam anar a Andorra (allà per l'any 1978) i adquirírem la VideoMaster... jo no sabia el que era un videojoc i em va semblar màgia poder interactuar d'aquella manera amb una tele...
      Gràcies per les teves paraules sempre d'elogi...
      Una forta abraçada!

      Eliminar
  11. Hi Humbert,

    Wow - what a beautiful site! :) That must be a real labour of love, it's very professional, inviting, easy to use and contains a truly wonderful design - I'm very, very impressed!

    I love the retro content too - I have a ZX Spectrum and ColecoVision myself, so it's very nice to see them there. It brings back a lot of memories!

    Many thanks for sharing this with me and I'll wish you all the best with your site.

    All the best and thank you once again.

    kind regards :)

    Jamie

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Hi Jamie!
      Thank you very much for the nice words about my Web "Videoconsolas".
      It was a pleasure to do business on eBay with you. I hope to repeat soon. :)
      I encourage all who read this message to look at your items, because you are the best seller I've met online.
      Best wishes from Spain!

      Eliminar
  12. Carlos videoconsolas portatiles11 de mayo de 2014, 13:11

    Hola humbert, felicidades por esa coleccion de videoconsolas que todos deseamos. Yo, tengo 11 años, y la primera vez que vi en tu canal de youtube ( la nintendo game boy original) y me enganche a tu forma de explicar todo. Me quede con el nombre de tu cansl y me encontre mas videos. He visto todos tus videos de videoconsolas y no me canso de volveros a ver. Yo tengo una game boy color edition pokemon sin caja ni nada, game boy advace y sp. Aora quiero comprarme videoconsolas de game boy con su caja original y completar mi coleccion. Ah, tambien quiero comprarme la game boy camera y la printer para hacer fotos e imprimirlas. He vist en tu web de expoconsolas que tienes las dos, y queria que hagas un video, si tienes tiempo, de la camera y la printer porque todavia no tengo claro como funciona o a que game boy se puede poner. Te felicito por esa coleccion tan variada. Soy tu fan namber guan!!! Espero que me respondas. Hsta pronto!.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Carlos,
      Me he quedado grátamente sorprendido que un chico de tu edad, tenga unas inquietudes y cultura por los videojuegos como tienes tu.
      De momento tienes una colección muy completa y con ejemplares muy buenos... ¡felicidades! Ya veràs que, poco a poco, irás consiguiendo las que te falten. Quedo a tu disposición por si puedo ayudarte.
      Ahora tengo el tema videos parado, pero prometido que te haré uno con la printer y la cámera (por cierto, impresionante si puedes adquirirlas).
      Gracias por tus palabras de afecto y admiración. No eres mi "fan" eres compañero.
      ¡Estamos en contacto! ¡Un cordial saludo!

      Eliminar
  13. carlos videoconsolas portatiles28 de mayo de 2014, 15:04

    Hola de nuevo humbert, soy carlos. Por fin, me he suscrito a tu canal de youtube soy el numero 91 de tus suscriptores. Bien, principalmente voy decir dos cosas muy importantes para mi coleccion:
    1. Para mi coleccion no debe faltar la primera videoconsola portatil de la historia (LA MATTEL AUTO RACE) y entonces me puse rapidamente a buscar en ebay una. Vi muchas pero iban sin caja claramente pero vi una con caja y manuales. Rapidamente me puse a buscar su numero de telefono pero no encontre nada. Lo que quiero es que me digas como llamo a esa persona para comprarmela. Te lo pregunto porque tienes mucha mas experiencia.
    2. Por ultimo ,y no menos importate, decirte que ya casi tengo la printer y la camera y agradecerte que me vas a hacer el video. Jajaja, siempre todos los dias cuando vengo de el colegio, me pongo a ver si ya has publicado ese video que espero con nervios :-).
    Bueno, paro de hablar, porque sino va a ser la carta demasiado larga de lo que es. Sigue a delante, que yo siempre estare ahi para apoyarte. Saludos de tu compañero carlos.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Carlos,
      Primero que nada, gracias por subscribirte a mi canal (un poco olvidado de mi parte).
      La Mattel Auto Race es indispensable, pero no te agovies hay bastantes... supongo que las has visto por eBay, ¿no? Para comprarla habras de hacer las gestiones a traves de una cuenta PayPal y debes ser mayor de edad... habla con tus padres o alguna persona mayor para que te haga los trámites.
      Respecto la Printer y la Camera, te haré el video (dedicado para ti) pero no sé cuando, no estoy en casa últimamente y no tengo tiempo de grabar y será un proceso lento...
      Gracias por tu fidelidad.
      ¡Un saludo compañero!

      Eliminar